„În primul rând vreau să le transmit părinților interesați de acest subiect că nu se fac schimbări în ceea ce privește clasa pregătitoare”. Am tresărit plăcut impresionat când l-am auzit pe noul ministru al Educației, Remus Pricopie, anunțând la Interviurile Gândul, că „nu se fac schimbări”. Mi-am zis că, după atâția negustori de piei de cloșcă perindați pe la șefia ministerului, Educația are, în sfârșit, un ministru care n-are ambiția s-o reformeze cu orice chip. M-am bucurat că cineva a înțeles că profesorii, părinții și elevii au nevoie de o salutară perioadă de tihnă ca să-și revină din furia novatoare a unor oameni mici care au ținut neapărat să-și lege numele de o reformă mare. Am sperat că, după câteva propuneri catastrofale și umilitoare pentru dascăli, de la găini moțate, la plagiatori învederați, premierul Ponta a avut într-un final mână bună, găsind pentru acest adevărat Minister al Viitorului un titular cinstit și modest care, neavând pretenția să facă istorie, măcar nu va strica și mai mult generațiile ce vin.
N-a apucat ministrul Pricopie să anunțe liniștea sistemului, că tânărul și neliniștitul premier Victor Ponta a schimbat foaia: „Mie mi se pare o greșeală”. Ce i se pare o greșeală? Clasa pregătitoare la școală. Trebuie mutată la grădiniță. De ce? Nu știm sigur. Dar generos și democrat premierul Ponta le spune părinților că pot să aleagă: cine vrea la școală se duce la școală, cine vrea la grădiniță se duce la grădiniță.
Ca ziarist, ca fost profesor și ca părinte care a studiat problema, îi pot spune premierului „Misepare” câteva lucruri:
1. Nu-i poți pune pe părinți să aleagă. Clasa pregătitoare nu este opțională: dacă vrei o faci, dacă nu vrei nu o faci. Dacă l-ar fi rugat pe ministrul Educației să-i explice legea, ar fi aflat că există un motiv pentru care clasa pregătitoare este trecută la școală: prezența. Copiii învață în primul an („anul zero”) nu doar literele și câteva socoteli simple, dar ceea ce înseamnă în primul rând școala: deprinderea copilului cu un program, cu un orar, cu un set de reguli „de școală” pe care multe grădinițe nu-l au. Dându-le părinților posibilitatea de a alege înseamnă a crea un haos organizat și a le face viața imposibilă învățătorilor care iau clasa întâi, care vor fi nevoiți să lucreze cu „două categorii” de copii.
2. S-au cheltuit deja zeci de milioane de euro cu organizarea clasei pregătitoare la școli: mobilier, material didactic, toalete speciale pentru cei mici. Orice gospodar din țara asta care nu și-a pierdut mințile nu-și dărâmă sufrageria după ce și-a renovat-o.
3. Cea mai mare problemă a sistemului de Educație din România nu este slaba calitate a noilor generații de elevi, demotivarea profesorilor sau subfinanțarea sistemului, ci politicianismul criminal: lipsa de continuitate, de predictibilitate, de reguli își va pune dramatic amprenta pe copiii aceștia supuși tuturor toanelor unor inși ei înșiși cam netrecuți prin școală. Vă bateți cu seninătate joc de acești copii, neînțelegând că vă bateți joc de viitorul nostru. Mai miră pe cineva faptul că în mai puțin de un an România a atins performanța de a avea cinci miniștri ai Educației? I se mai pare cuiva în neregulă faptul că premierul României face, într-un mod miserupist și urechist, în studio la Antena 3, schimbări care pot afecta viitorul unor generații întregi?
4. Mi se pare prea mult din partea premierului „Misepare” să-și facă ucenicia la locul de muncă pe nervii a milioane de români. Am înțeles șarada cu „bugetul pe înțelesul poporului”, când, sub pretextul unui exercițiu de comunicare „cum nu s-a mai văzut”, își explica în primul rând sieși termenii destul de complicați ai bugetului de stat pe 2013. Acum i se pare și cu Educația. Vrea, după cum ne-a spus azi, să înțeleagă ce are de reparat din ce au stricat „neveniți gen Funeriu”.
5. Nu vreau să cred că premierul Ponta este mânat acum de un ambâț atât de meschin, dar nu pot să nu remarc cât de des îl pomenește pe fostul ministru PDL Daniel Funeriu când vorbește de schimbarea sistemului de învățământ. Care Funeriu? Denunțătorul plagiatului lui Victor Ponta, care altul?
6. Din păcate, multe au legătură cu plagiatul lui Ponta, și caracterul omului, și acțiunile lui ca premier, și felul în care se raportează la școală. Sunt unii care-mi reproșează că am o obsesie „băsistă” cu acest subiect. Nu înțeleg eu că pe vremea când și-a făcut Victor Ponta doctoratul erau alte reguli? Așa le-a spus premierul, așa știu și ei de la școală. Pentru ei și doar pentru ei, vorbind despre clasa pregătitoare, Victor Ponta a emis acum câteva minute o propoziție corectă și o floare de spirit: „Părinții nu pot să plece la ora doisprezece de la servici”.
PENTRU COMENTARII ȘI OBSERVAȚII, VĂ AȘTEPT PE PAGINA MEA DE FACEBOOK – FLORIN NEGRUȚIU